Scroll Top

Primera pedra de la Capsa de Música

El Govern posa la primera pedra de la Capsa de Música, la nova seu de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears

Amb un pressupost total de 8,5 milions d’euros, es preveu que les obres finalitzin el primer semestre del 2023

Aquest dimarts la presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada del batle de Palma, José Hila, de la presidenta del Consell Insular de Mallorca, Catalina Cladera, i del conseller de Fons Europeus, Cultura i Universitat, Miquel Company, ha posat la primera pedra de la nova seu de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears.

La Capsa de Música, amb un pressupost de 8,5 milions d’euros, estarà situada en un solar cedit per l’Ajuntament de Palma al barri de Nou Llevant i es preveu que estigui enllestida durant el primer semestre del 2023.

Durant l’acte per posar la primera pedra, la presidenta ha explicat que, des de l’arribada del Pacte al Govern «vam tenir clar que era cabdal millorar la situació de la Simfònica, que venia de passar uns temps molt complicats i molt difícils». Armengol ha defensat la necessitat de «protegir una institució cultural tan important» com és l’Orquestra Simfònica i ha celebrat que es construeixi al Nou Llevant, «un espai que serà un districte d’innovació, que creixerà cap a les noves tecnologies i les energies renovables, on hem invertit en habitatge públic per fer un barri obert i diversificat en tots els seus sentits i que serà un espai emblemàtica de la ciutat».

La presidenta també ha explicat que el plantejament del Govern ha estat, amb aquesta nova seu, no només consolidar un espai físic estable per als assajos de l’orquestra, sinó també consolidar la seva estructura pel fet de ser un element clau «amb el qual ens presentam al món», ja que «sense cultura no hi ha futur i la cultura és el que fa ric a un país».

A la futura seu de la Fundació Orquestra Simfònica de les Illes Balears s’hi faran tant els assaigs com els concerts de l’Orquestra, a més d’esdeveniments culturals, amb el compromís de generar activitats per fomentar la participació de la gent del barri i dels grups musicals de la ciutat.

Pel que fa al projecte, es tracta d’una infraestructura dividida en tres blocs diferenciats: una nau central amb una sala principal per a les actuacions de l’orquestra, una nau lateral per a la zona d’assaig i estudi dels músics i els camerinos, i una tercera nau en què hi haurà la zona d’administració i arxiu. Per a l’Orquestra Simfònica suposarà disposar per fi d’una seu estable, adequada a la seva activitat diària, tant artística com administrativa i escènica.

La Capsa de Música esdevindrà un exemple d’inversió sostenible en els àmbits social, ambiental i econòmic, atès que d’entre les directrius establertes en el seguiment de la redacció del projecte bàsic i executiu, es remarcà la sostenibilitat com a factor substancial. Constitueix una fita important perquè les Illes Balears siguin el principal referent per a la difusió internacional d’atracció cultural lligada al turisme.

El projecte constitueix una actuació que afavorirà no només l’Orquestra Simfònica pel fet de disposar d’una seu pròpia, sinó que permetrà dinamitzar socialment i culturalment el barri on s’ubicarà la infraestructura, alhora que fomentarà la desestacionalització del turisme mitjançant l’impuls del turisme cultural.

Finançament

Pel que fa al finançament del projecte, la Capsa de Música és una realitat gràcies a la col·laboració publicoprivada. Així, dels 8,5 milions que finalment costarà l’obra, la Fundació Kühne aporta 2 milions, Fundatur 2 milions més i els altres 4,5 milions són aportació del Govern, que es desglossen de la manera següent: un milió per a costs associats a la construcció, que es financen a través de l’impost del turisme sostenible del 2016, i 3,5 milions d’euros més que van destinats a la construcció en si mateixa i que es cofinancen en un 60 % amb fons FEDER.

A l’acte hi han assistit també l’arquitecte del projecte, Ignacio Prieto; representants de Fundatur i de la Fundació Kühne; el director i el gerent de l’Orquestra Simfònica, Pablo Mielgo i Pere Malondra, i la directora general de Cultura, Catalina Solivellas.

 

 

 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.