L’Orquestra Simfònica Illes Balears va ser creada l’any 1988 a través de la Fundació Pública de les Balears per a la Música, a instàncies del Govern Balear, l’Ajuntament de Palma i el Consell de Mallorca.La història de l’orquestra es remunta a l’any 1946, any en què es va crear l’Orquestra Simfònica de Mallorca, el primer director de la qual va ser el mestre coreà Eaktay-Ahn.
L’orquestra, com es coneix avui dia, va iniciar la seva primera temporada de concerts el setembre de 1989 amb el seu titular Luís Remartínez i la solista Teresa Berganza. Directors que han estat titulars: Luís Remartínez (1989-1994), Philippe Bender (1994-1997) (2005-2009), Salvador Brotons (1997-2000) (2009-2013), Geoffrey Simon (2001-2002), Edmon Colomer (2002-2005), Josep Vicent (2013-2014), codirector titular Joji Hattori (2014-2018). Actualment el director titular és Pablo Mielgo, des de l’any 2014.
L’Orquestra desenvolupa la seva temporada de concerts en l’Auditòrium de Palma, en el Teatre Principal de Palma, en el Trui Teatre i en l’Auditori de Manacor. Així mateix realitza concerts extraordinaris a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera.
Participa habitualment en les temporades d’òpera de la Fundació Teatre Principal de Palma i dels Amics de l’Òpera de Maó (Menorca).
En la seva temporada d’estiu, l’OSIB desenvolupa el Festival “Estius Simfònics”, amb el Castell de Bellver com a seu, i col·labora amb altres festivals com el Festival Internacional de Música de Pollença i el Festival de Música de Santanyí.
Ha ofert concerts fora de les Illes a Sant Sebastià, Bilbao, Santander, Valladolid, Burgos, València, Saragossa, Oviedo, així mateix a l’Auditori Nacional i en el Teatre Reial a Madrid, en el Palau de la Música a Barcelona, entre d’altres.
Ha actuat a Perpinyà, Canes, Prada de Conflent, Zúric, en el Musikverein de Viena, el Radio Hall France de París i a la Sala de Drets Humans de l’ONU a Ginebra.
L’any 2020, l’OSIB va ser la primera orquestra a tornar als escenaris després del confinament del COVID-19. És important esmentar les actuacions altruistes realitzades pels grups de càmera dels músics de l’orquestra al canal de Youtube sota el títol “Sonam per Tu” durant la pandèmia del COVID-19.
L’orquestra participa regularment en concerts benèfics per Projecte Home Balears, per Amics de la Infància i Aspanob.
Un dels objectius de l’orquestra és donar a conèixer obres de compositors de les Illes Balears, com l’estrena de l’òpera L’arxiduc d’Antoni Parera Fons, amb llibret de Carme Riera, membre de la Reial Acadèmia Espanyola.A més de la seva programació artística, desenvolupa una labor pedagògica amb audicions escolars i concerts familiars.
Destaca el seu projecte «Petita Simfònica» des de l’any 2017, en què dona l’oportunitat als nens de poder tocar en l’orquestra juntament amb els professors.
Des de 2016 ofereix l’«Acadèmia OSIB», projecte per a joves instrumentistes que estiguin cursant el grau superior del seu instrument, per poder col·laborar en els concerts de la simfònica.
Des de 1989 l’Orquestra ha acompanyat a solistes de rellevància internacional, com Teresa Berganza, Alicia de Larrocha, Maurice André, Jean Pierre Rampal, Janos Starker, Misha Maisky, Ilona Tokody, Luis Claret, Salvatore Accardo, Renata Scotto, Pilar Jurado, Lola Casariego, Yelena Obraztsova, Maria de los Angeles, Juan Diego Flórez, Frank Peter Zimmermann, Vladimir Spivakov, Emmanuel Pahud, Khatia Buniatishvili, Giuliano Carmignola, Valentina Nafornita, Celso Albelo, Kiri Te Kanawa, Joaquín Achúcarro, María Bayo, Simón Orfila, Joan Pons, María José Montiel, Javier Perianes, Katia y Marielle Labèque, Johan Botha, Lisa Larsson, Francisco Fullana, Maria del Mar Bonet, Andrea Bocelli i Raphael, entre d’altres.
Entre molts altres directors, han dirigit l’Orquestra Odón Alonso, Arpad Joó, Rafael Nadal, Franz Paul Decker, Salvador Más, Antoni Ros-Marbá, Matthias Aeschbacher, Enrique García Asensio, Giuliano Carella, Krzysztof Penderecki i Víctor Pablo Pérez.
Premis, distincions:
— Premi Rotary Mallorca Humanitats 2010-2011, el maig de 2011.
— VI Premis Onda Cero Mallorca 2017, categoria de Música.
— Esment de Fundació Projecte Jove Balears, en 2019.
— Medalla d’Or de les Illes Balears, en 2020, la major distinció de la Comunitat Autònoma.
La Simfònica compta amb un segell discogràfic que li permet distribuir els seus enregistraments per diferents plataformes musicals com Spotify, Apple Music, Amazon Music, Google Play Music, entre d’altres.
Les últimes publicacions són: Revolució, amb la Simfonia núm. 7 de Beethoven i The rite of Spring de Txaikovski; Simfonia núm. 2 de Mahler, i obres de compositors mallorquins com Mallorca de Baltasar Samper i Foners d’Antoni Parera Fons.
A part de gaudir d’aquests enregistraments, són una demostració del talent i projecció internacional de les Illes Balears, amb una aposta decidida de les seves institucions per la cultura com a element essencial del futur de la regió.
En aquests moments la Simfònica està construint la seva nova seu, la Caixa de Música, que serà un referent internacional com a espai escènic musical, i el primer edifici públic d’una orquestra a Espanya, amb una forta col·laboració publicoprivada.
octubre, 2024