La iniciativa començà en 2015 i 2016, l’Ajuntament de Palma atorgà concessió del solar a favor de la Fundació Orquestra Simfònica Illes Balears però és a partir de l’any 2017 quan aquest projecte cobra l’impuls definitiu amb l’assignació de fons del ITTS. Des de mitjans de 2017, i per a assegurar que als fons de ITTS se sumen als de FUNDATUR, les actuacions es convertiren en realitat mitjançant l’encàrrec de la redacció del projecte bàsic i d’execució de la seu que va ser encarregat des de febrer de 2018 i lliurat i presentat a l’Ajuntament de Palma sol·licitant la llicència d’obres al juny de 2018.
Pel que fa al finançament del projecte, la Caixa de Música és una realitat gràcies a la col·laboració publicoprivada. Així, dels 8,5 milions que finalment costarà l’obra, la Fundació Kühne aporta 2 milions, Fundatur 2 milions més i els altres 4,5 milions són aportació del Govern, que es desglossen de la manera següent: un milió per a costs associats a la construcció, que es financen a través de l’impost del turisme sostenible del 2016, i 3,5 milions d’euros més que van destinats a la construcció en si mateixa i que es cofinancen en un 60 % amb fons FEDER.
La construcció de la nova seu de la Fundació OSIB constitueix una fita important perquè les Illes Balears siguin el principal referent per a la difusió internacional d’atracció cultural lligada al turisme.
La seu de la Fundació Orquestra Simfònica Illes Balears està destinada a albergar tant els assajos i concerts de l’orquestra, així com la realització d’esdeveniments culturals amb el compromís de generar activitats destinades a fomentar la participació de la gent del barri de l’entorn i dels grups musicals de la ciutat.
El projecte preveu que l’edifici tingui tres blocs ben diferenciats i susceptibles d’una utilització separada amb l’entrada directa a cadascun d’ells independentment dels altres blocs. Aquests tres blocs s’han definit de la següent forma:
Sala Principal per a les sessions d’assaig de l’Orquestra
Salas d’Estudi
Zones d’oficina i arxiu
En la nova seu es realitzaran concerts extraordinaris i assajos de l’Orquestra Simfònica Illes Balears, a més de dotar a la Fundació d’una nova seu administrativa. És important esmentar l’impuls sociocultural que implicarà per a Palma. Per tant, l’ús de l’edifici per a dur a terme activitats escolars i educatives relacionades amb la música, implicarà una important dinamització per a la ciutat i la comunitat.
La Caixa de Música serà un exemple d’inversió sostenible en els àmbits socials, ambiental i econòmic. Entre les directrius establertes en el seguiment com a factor substancial.
septembre, 2024