La directora general de Cultura, Catalina Solivellas, ha presentat avui Illes Sonores, un programa conjunt entre la Fundació Orquestra Simfònica Illes Balears i la Direcció General de Cultura amb l’objectiu de “fer sonar el patrimoni de les Illes Balears i donar veu a la nova creació”.
Illes Sonores vol “reivindicar el treball dels compositors i intèrprets de les Illes Balears des de la investigació, la interpretació i sumant un repertori més contemporani”. El programa inclou concerts, convocatòries i accions adreçades a difondre el treball de la creació musical a l’arxipèlag i consta dels següents eixos: Compositors Illes Balears, Arxiu històric, Noves creacions, A l’escenari i Ensemble Illes Sonores.
Entre les accions previstes per Compositors Illes Balears destaca La tradició popular feta orquestra, un concert del compositor Toni Vaquer amb el qual la Direcció General de Cultura i l’Orquestra proposen “una nova visió de la música tradicional de les Illes i la seva relació amb l’essència mediterrània sense perdre de vista la creació de nous públics”. Així mateix, el compositor Antoni Mairata presentarà, el 27 de gener de 2022, Germania, un espectacle musical simfònic per commemorar els 500 anys d’aquest esdeveniment històric.
Per 2023, està previst l’estrena de l’òpera sobre l’Arxiduc Lluís Salvador, del compositor en residència de la Simfònica, Antoni Parera Fons, amb llibret de l’escriptora Carmen Riera. A més, Antoni Parera Fons serà protagonista en el dia d’avui, amb l’estrena de la seva obra La Festa durant el primer concert del cicle d’abonament Auditorium de Palma.
La Simfònica i la Direcció General de Cultura també treballen des de fa mesos en l’edició, interpretació i enregistrament de les principals obres del compositor mallorquí, Baltasar Samper, referent de la música del segle XX. Aquestes obres formen part de l’arxiu del músic balear, que el Govern va adquirir l’any 2018 i ja s’ha començat a interpretar-les amb Ritual de Pagesia i l’estrena de 7 cançons al Festival de Santanyí.
Illes Sonores, a través de la Fundació Orquestra Simfònica, obrirà una convocatòria per a obres inèdites de compositors de les Illes Balears, que s’estrenaran en les pròximes temporades. Aquesta línia es completa amb ‘A l’escenari’, que partirà també d’una convocatòria amb la qual els músics balears podran presentar propostes instrumentals i vocals per a interpretar-les amb la Simfònica. Seran valorades i programades en un cicle apadrinat pel violinista Francisco Fullana i el baix/baríton Simón Orfila, dues referències locals que han estat artistes en residència de l’Orquestra Simfònica.
D’altra banda, la Simfònica aposta pel repte d’ampliar el seu repertori més enllà del tradicional simfònic. A través de grups de músics de la formació musical, l’Ensemble Illes Sonores, interpretarà peces contemporànies del segle XXI i cobrirà també les seves relacions i influències amb el segle XX.