Scroll Top

Les obres de la Caixa de Música acabaran a final d’any

_2023_3_29_2896310

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha visitat avui les obres de la Caixa de Música, nova seu de l’Orquestra Simfònica Illes Balears (OSIB), que estaran acabades a final d’any. Les obres mostren ja els progressos en les naus laterals, de les quals l’esquerra allotjarà les zones d’assaig, d’estudi dels músics i els camerinos; i la dreta, la zona d’administració i arxiu. Des del segon pis, s’ha pogut veure l’estructura central, en la qual s’ubicarà la sala principal per a les actuacions de l’orquestra.

Francina Armengol ha destacat que «nom´és invertint en cultura serem capaços de tenir present i futur com a comunitat autònoma, i tenir una orquestra simfònica és un fet distintiu del nostre territori, de qualitat i de donar-nos a conèixer a tot el món».

La presidenta ha recordat que «quan vam començar a governar teníem una Orquestra meravellosa, però a punt de desaparèixer perquè no tenia el suport institucional adequat per poder-la consolidar i tirar endavant malgrat el potencial enorme que té». Una situació que ha canviat, amb una Caixa de Música que per a Armengol és «un somni que es fa possible perquè creim en la cultura, en la simfònica i perquè creim que podem ser referents internacionals en música clàssica».

Armengol ha destacat també que «és la primera seu pública d’una orquestra simfònica, finançada de forma pública i privada, amb una seu que serà la de les quatre illes, perquè comptarà amb una tecnologia absolutament puntera i preparada perquè es pugui veure a cada una de les illes en directe el que aquí passi».

La Caixa de Música, amb un pressupost de 8,5 milions d’euros, és el primer espai escènic a l’Estat espanyol de titularitat pública que es construeix amb un model de finançament publicoprivat i el primer auditori que pertany en exclusiva a una orquestra pública. Dels 8,5 milions que finalment costarà l’obra, la Fundació Kühne aporta 2 milions, Fundatur 2 milions més i els altres 4,5 milions són aportació del Govern, que es desglossen de la manera següent: un milió per a costs associats a la construcció, que es financen a través de l’impost del turisme sostenible del 2016, i 3,5 milions d’euros més que van destinats a la construcció en si mateixa i que es cofinancen en un 60 % amb fons FEDER. L’Ajuntament de Palma, per la seva banda, va cedir el solar en el qual s’hi construeix.

El nou equipament disposarà d’una sala principal amb capacitat per a 700 persones, una sala de cambra multiús amb capacitat per a 100 persones, així com sales d’oficines, un arxiu, cinc sales d’estudi i un parc exterior per a projeccions en directe, amb capacitat per a 800 persones. A més, tindrà una dotació tècnica única a Europa, amb més de dinou punts de càmeres per a enregistrament en 4K amb producció en directe; un sistema de microfonia d’alta definició; un sistema interior d’altaveus atmos i estèreo al parc exterior; una pantalla led d’alta definició exterior de 150 M2MA; un sistema de projecció 4K a la sala principal; un sistema d’il·luminació escènica multidisciplinari, i uns panells solars que produiran una independència energètica del 60 %.

Gràcies a les característiques tècniques, s’enregistraran tots els concerts de l’OSIB per augmentar cada setmana els continguts del segell discogràfic de la Simfònica, disponible en 70 plataformes digitals. El disseny i l’acústica permetran col·laborar amb agències de concerts nacionals i internacionals i planificar concerts d’orquestres convidades que estiguin de gira a Espanya. El nou projecte tindrà també un pla de lloguer per tal d’augmentar els ingressos propis.
Entre els objectius de la Caixa de Música es troben augmentar l’afluència de públic existent i el nombre de concerts, la creació de nous públics i la reducció dels costs dels assajos, concerts, del transport i de la logística. En els darrers cinc anys, l’OSIB s’ha convertit en una figura musical a Espanya arran de la presència d’artistes internacionals i d’un programa variat.
El nou edifici i el sistema de videoprojecció permetran l’OSIB oferir música 360 dies a l’any, en un projecte que pretén promoure el turisme cultural i establir-se com a icona de les relacions internacionals de turisme europeu.

A la visita del solar, ubicat al Nou Llevant, també hi han assistit el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company; el batle de l’Ajuntament de Palma, José Hila; el tinent de batle de Cultura i Benestar Social de l’Ajuntament de Palma, Antoni Noguera; el gerent de l’OSIB, Pere Malondra, i el seu director titular, Pablo Mielgo; l’arquitecte de TRAGSATEC, Diego Carreño; Carme Serra i Paula Serra, representants de la Fundació Turística i Cultural de les Illes Balears (Fundatur), i Björn Spaude, de la Fundació Kühne, entre d’altres.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.