Scroll Top

La Simfònica oferirà 18 concerts d’abonament en la darrera temporada abans del trasllat a la Caixa de Música

IMG_4759

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha presentat avui la temporada 2023-24 de l’Orquestra Simfònica Illes Balears, la darrera abans de la inauguració i trasllat a la nova seu de la Caixa de Música.

La temporada, que abasta de setembre a maig, inclou tres cicles d’abonaments amb 18 concerts i continua apostant per la participació d’artistes de les Illes Balears com el violinista Francisco Fullana, la soprano Maria Camps, el tenor Joan Lainez, així com un concert homenatge al guitarrista Gabriel Estarellas dirigit pel seu fill e interpretat per Antonio Perelló.

Dels tres cicles d’abonament, l’Auditòrium de Palma acollirà vuit concerts; el Trui Teatre, quatre; i el Teatre Principal de Palma, sis. A més dels concerts de temporada, la Simfònica continuarà oferint els cicles a Manacor i les propostes d’«Illes Sonores», «Sonam per tu», així com funcions escolars i familiars, entre d’altres.

Company ha agraït a tot el personal de la Simfònica i la Conselleria el treball amb la construcció de la Caixa de Música, que “augmentarà l’afluència de públic, el nombre de concerts i afavorirà la reducció de costs”. A més, ha recordat altres fites com la producció de la primera òpera per part del Govern, L’arxiduc, o la celebració de la primera edició del Concurs Internacional de Cant Joan Pons, així com l’estrena d’obres d’autors illencs i col·laboracions amb creadors locals o el compliment del compromís de la Simfònica d’arribar a totes les illes.

El director titular de la Simfònica, Pablo Mielgo, ha donat detalls d’una programació “bastant simfònica” que començarà el 27 de setembre al Teatre Principal de Palma amb el Cor UMA de Mallorca per interpretar algunes de les bandes sonores més famoses del cinema.

Per al tancament, el 9 de maig, a l’Auditorium de Palma, es reserven la Simfonia núm. 36, K.425, de Mozart i les Danses simfòniques de Rakhmàninov amb la direcció de Joshua Weilerstein.

Mielgo ha incidit en què la programació es fonamenta en els “tres pilars de la consolidació artística de l’Orquestra: màxima qualitat en els solistes i directors convidats, programació variada per a totes les sensibilitats estilístiques i grans obres del repertori simfònic mai abordades per la Simfònica”.

El cicle Trui Teatre es compon de quatre concerts del 4 d’octubre al 7 de desembre amb artistes com el pianista Iván Martin; el tuba solista de la Simfònica, Tobías Isern, i la presència dels directors convidats Pablo González i Beatriz Fernández.

El director gerent de la Simfònica, Pere Malondra, ha explicat que l’abonament (100 €) estarà disponible del 4 al 21 de setembre i les entrades individuals (30 €) a partir del 28 de setembre, a les taquilles del Trui Teatre.

El cicle Teatre Principal de Palma seran sis concerts entre el setembre de 2023 i l’abril de 2024 amb programes de sarsuela amb la soprano Maria Camps i el tenor Joan Lainez i el Concert de Nadal i música francesa del segle XIX, entre d’altres. A més, cal destacar en aquest cicle, el concert homenatge a Gabriel Estarellas, l’11 de gener, amb el seu Concert del retorn per a guitarra i orquestra interpretat pel guitarrista solista Antonio Perelló i la direcció de Gabriel Estarellas Pascual. En aquest cicle, Francisco Fullana serà el concertino, solista i director el 7 de març per interpretar el Concert per a violí de Beethoven i la Simfonia núm. 41, anomenada “Jupiter”, de Mozart.

L’abonament (140 €) estarà disponible del 5 al 14 de setembre i les entrades individuals (35 €) a partir del 20 de setembre, a les taquilles del Teatre Principal de Palma.

El cicle Auditòrium de Palma començarà el 25 de gener amb solistes de primer nivell com els pianistes Gerhard Oppitz, Lise de la Salle i Alexandra Dovgan; els violinistes Daniel Lozakovich i Leia Zhu; el flautista Emmanuel Pahud i els directors convidats Joji Hattori, Christoph Koncz i Joshua Weilerstein.

Els abonaments, amb preus de 175 a 225 euros, es posaran a la venda a partir del 4 de setembre fins al 30 d’octubre de 2023 per als antics abonats i, a partir del 6 de novembre de 2023 per als nous abonats. Les entrades individuals, de 30 a 35 € es vendran a partir del 13 de novembre, a les taquilles de l’Auditòrium de Palma.

Balanç

Durant la roda de premsa, Company ha fet balanç de la gestió cultural durant els darrers anys i ha remarcat l’increment pressupostari de l’àrea de 17,8 milions d’euros el 2015 a 28,7 milions d’euros enguany, un augment del 61 %. En la mateixa línia, els recursos destinats a ajudes han passat de 500.000 euros a quasi 5 milions i s’han incorporat línies de subvencions per a creació, investigació, projectes culturals, centres de creació o la modernització dels equipaments. En aquest sentit destaquen els augments de fires i festivals (de 185.000 a 900.000 euros) i de les ajudes a la producció audiovisual (de 60.000 a 1 milió d’euros).

Les ajudes abasten tot el procés creatiu i, per primera vegada, ja estan totes publicades durant els primers mesos de l’any, “tal com demanava el sector per afavorir la planificació”.

El capítol d’infraestructures es tanca amb el Centre Internacional de Fotografia Toni Catany, ja obert al públic, i amb les obres iniciades i finançades del Centre de Cultura i Recerca Llucalcari i la Caixa de Música.

El conseller ha volgut destacar, gràcies al treball de la Direcció General de Cultura, les inversions de 13 milions d’euros per part del Ministeri de Cultura i Esport per rehabilitar i actualitzar els museus, arxius i biblioteques i que permetrà complir amb reivindicacions històriques com rehabilitar el Museu de Muro o la reobertura de la sala d’arqueologia del Museu de Mallorca.

Finalment, Company ha recordat la creació de l’Observatori Cultural de les Illes Balears, en fase de resolució de la licitació, que permetrà “conèixer a fons les necessitats del sector i traçar polítiques culturals”.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.