Les obres de la Capsa de Música avancen amb la construcció de les dues naus laterals 

Foto

Les obres de la Capsa de Música avancen amb la construcció de les dues naus laterals 

  • Allotjaran les zones d’assaig, els camerinos, les oficines administratives i l’arxiu, mentre que l’auditori de la part central es començarà aquesta tardor
  • Les instal·lacions sumaran més de 4.600 m2 construïts

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha visitat avui les obres de la Capsa de Música, futura seu de l’Orquestra Simfònica Illes Balears al Nou Llevant. Company, acompanyat per l’arquitecte de l’obra, ha recorregut una de les dues naus laterals que allotjarà les zones d’assaig i estudi dels músics i els camerinos. Des del segon pis, es pot veure l’estructura central en la qual s’ubicarà la sala principal per a les actuacions de l’orquestra i també l’altra nau lateral, destinada a la zona d’administració i arxiu.

Company ha explicat que la data prevista de finalització de l’obra és l’estiu de 2023, mentre que la inauguració es durà a terme durant el darrer trimestre de 2023. Amb un pressupost de 8,5 milions d’euros, està situada en un solar cedit per l’Ajuntament de Palma. «La Simfònica disposarà, a la fi, d’una seu estable, adequada a la seva activitat diària, tant artística com administrativa i escènica», ha declarat el conseller, qui ha agraït a l’Ajuntament de Palma la cessió del solar i també, a la Fundació Kühne i Fundatur, «el seu paper en un equipament dut a terme gràcies a la col·laboració publicoprivada».

“Aquest Govern aposta per la Simfònica, per millorar-la i protegir-la amb la construcció d’una seu en un futur districte d’innovació, en un barri obert i diversificat que comptarà amb un equipament cultural emblemàtic per a tots els ciutadans”, ha afegit Company.

L’edifici de la Capsa de Música està dissenyat en forma de u amb la música com a centralitat del projecte. D’aquesta manera, conceptualment, l’edifici s’ordena en dos nivells diferenciats:

La sala principal, com a equipament de gran volumetria, i “un perímetre a manera de muralla protectora que abraça a la música, en la qual s’ordenen els usos i equipaments necessaris per al correcte funcionament de l’Orquestra”, segons ha explicat Diego Carreño, el cap d’obra.

“Si bé es concep el perímetre com a protecció, no és una capsa tancada, sinó que, com a bona capsa de música, s’espera obrir a la ciutadania per projectar el seu contingut a través de l’entorn més immediat i la tecnologia”, ha ampliat.

Dins de la complexitat del conjunt, la Capsa de Música s’ha dissenyat de manera que cadascuna de les parts pugui funcionar de manera autònoma i eficient per optimitzar així el comportament d’un edifici i tengui “altes prestacions energètiques i estigui a l’altura dels estàndards edificatoris i mediambientals més exigents”.

La sala d’assajos principal és un espai singular amb més de 100 m² i fins a 6 metres d’alçada que permetrà a l’orquestra assajar en condicions acústiques òptimes.

Per la programació de l’obra, a partir del darrer trimestre de l’any es començarà a construir la sala principal, l’auditori. Una vegada acabades, les instal·lacions de la Capsa de Música sumaran més de 4.600 m² construïts.

A la futura seu de la Fundació Orquestra Simfònica Illes Balears s’hi faran tant els assajos com els concerts de l’Orquestra, a més d’esdeveniments culturals, amb el compromís de generar activitats per fomentar la participació de la gent del barri i dels grups musicals de la ciutat.

El projecte constitueix una actuació que afavorirà no només l’Orquestra Simfònica pel fet de disposar d’una seu pròpia, sinó que permetrà dinamitzar socialment i culturalment el barri on s’ubicarà la infraestructura, alhora que fomentarà la desestacionalització del turisme mitjançant l’impuls del turisme cultural.

Finançament

Dels 8,5 milions que finalment costarà l’obra, la Fundació Kühne aporta 2 milions, Fundatur 2 milions més i els altres 4,5 milions són aportació del Govern, que es desglossen de la manera següent: un milió per a costs associats a la construcció, que es financen a través de l’impost del turisme sostenible del 2016, i 3,5 milions d’euros més que van destinats a la construcció en si mateixa i que es cofinancen en un 60 % amb fons FEDER.

A l’acte hi han assistit també el president del Parlament de les Illes Balears, Vicenç Thomàs; la directora general de Cultura, Catalina Solivellas; el gerent de l’Orquestra Simfònica, Pere Malondra; el director de l’Orquestra, Pablo Mielgo; el director de l’AETIB, Francesc Mateu; la tinent de batle de l’Ajuntament de Palma, Joana Maria Adrover; el regidor de Cultura i Benestar Social de l’Ajuntament de Palma, Antoni Noguera; l’arquitecte de l’obra, Ignacio Prieto i la representant de Fundatur, Carme Serra.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.